2017/18
28946 - Fruit production II
437 - Degree in Rural and Agri-Food Engineering
Compulsory
5.3. Syllabus
Theory Programme
1. Interactive master’s classes (Activity type 1): 30 study hours
Module I. Fruit production
I.1. Fruit distribution and production. Ecological production. Integrated production.
Module II. The fruit species
II.1 Apple tree
II.2 Pear tree
II.3 Peach tree
II.4 Plum tree
II.5 Cherry tree
II.6 Almond tree
II.7 Apricot tree
Module III. Viticulture
III.1 Vines
Module IV. Olive growing
IV.1 Olives
Practical programme
2. Problem solving and case studies (Activity type 2) 12 hours/student
i.1 Climate study
i.2 Strategic alternatives
i.3 Sizing a farm
i.4 Selecting cultivation zones using GIS
3. Laboratory practicals (Activity type 3) 8 hours/student
a.1 Description and identification of fruit trees
a.2 Pruning pip fruit plants
a.3 Pruning stone fruit trees
a.4 Sexual propagation
4. Special practicals (Activity type 4) 6 hours/student
Given the importance of direct contact with fruit growing for this course, 1 external visit is planned to farms with different production objectives.
5. Tutorial seminar, supervision and presentation of written work and practicals. (Activity type 6) 4 hours/student.
6. Teaching work (Activity type 6) 16 hours/student
Preparation and presentation of a practical seminar type work. The topics for this activity will be proposed at the start of the course.
7. Study (Activity type 7): 74 hours/student.
Overall evaluation test in accordance with the Regulation on Learning Assessment Standards of the University of Zaragoza.
5.5. Bibliography and recommended resources
BB Baldini, Enrico. Arboricultura general / Enrico Baldini ; versión española de José de la Iglesia González . Madrid : Mundi-Prensa, 1992
BB El cultivo del olivo / editores científicos, Diego Barranco, Ricardo Fernández-Escobar, Luis Rallo . 5ª ed., rev. y ampl. [Sevilla] : Junta de Andalucía, Consejería de Agricultura y Pesca ; Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 2004
BB Gil Salaya, Gonzalo F.. Fruticultura : el potencial productivo : crecimiento vegetativo y diseño de huertos y viñedos / Gonzalo F. Gil Salaya . 2ª ed. Santiago : Alfaomega : Ediciones Universidad Católica de Chile, cop.1999
BB Gil Salaya, Gonzalo F.. Fruticultura : la producción de fruta : fruta de climas templado y subtropical y uva de vino / Gonzalo F. Gil Salaya . Santiago, Chile : Ediciones Universidad Católica de Chile , 2000
BB Hidalgo Fernández-Cano, Luis. Tratado de viticultura general / Luis Hidalgo . 3ª ed. rev. y amp. Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 2002
BC Bretaudeau, Jean. Poda e injerto de frutales / Jean Bretaudeau ; versión española de Vicente Sotes Ruiz y Manuel Vázquez-Prada Grande, Elisa Boix Aristu . 1ª ed., 4ª reimp. Madrid : Mundi-Prensa, 1991
BC Calderón Alcaraz, Esteban. Fruticultura general : el esfuerzo del hombre / Esteban Calderón Alcaraz . 3a ed., 3a reimp. México : Limusa, 1989
BC Cambra Ruiz de Velasco, Mariano. Diseños de plantación y formación de árboles frutales / M. Cambra, R. Cambra Ruiz de Velasco . [9a. ed.] Madrid : Consejo Superior de Investigaciones Científicas , 2004
BC Coutanceau, M.. Fruticultura : Técnica y economía de los cultivos de Rosáceas leñosas productoras de fruta / M. Coutanceau . 3ªed./ Traducción, adaptación y prólogo de la 1ªedición española [por] Juan Simarro , ampliación y puesta al día de la 2ª y 3ª edición española [por] Antonio J. Felipe Mansergas Barcelona : Oikos-Tau, 1977 (reimp.1997)
BC Frutticoltura ad alta densità : impianti, forme d'allevamento e tecniche di potatura / a cura di S. Sansavini, A. Errani . 1ª ed. Bologna : Edagricole, 1998
BC Gautier, Michel (ingeniero agrónomo). La culture fruitière. Vol. 1, L'arbre fruitier / Michel Gautier . 2e. éd. rev. et augm. París : Tec & Doc-Lavoisier, 1993
BC Gautier, Michel (ingeniero agrónomo). La culture fruitière. Vol. 2, Les productions fruitières / Michel Gautier . [1ere. éd.] París : Tec & Doc-Lavoisier : J.B. Baillière, cop. 1988
BC Gil-Albert Velarde, Fernando. Tratado de arboricultura frutal. Vol.I, Morfología y fisiología del árbol frutal / Fernando Gil-Albert Velarde. 3ª ed. rev. Madrid : Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación : Mundi-Prensa, 1991
BC Gil-Albert Velarde, Fernando. Tratado de arboricultura frutal. Vol.II, La ecología del árbol frutal / Fernando Gil-Albert Velarde . 3ª ed. rev. Madrid : Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación : Mundi-Prensa, 1992
BC Gil-Albert Velarde, Fernando. Tratado de arboricultura frutal. Vol.III, Técnicas de plantación de especies frutales / Fernando Gil-Albert Velarde . Madrid : Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación : Mundi-Prensa, 1989
BC Gil-Albert Velarde, Fernando. Tratado de arboricultura frutal. Vol.IV, Técnicas de mantenimiento del suelo en plantaciones frutales / Fernando Gil-Albert Velarde . Madrid : Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación : Mundi-Prensa, 1991
BC Gil-Albert Velarde, Fernando. Tratado de arboricultura frutal. Vol.V, Poda de frutales / Fernando Gil-Albert Velarde. Madrid : Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación : Mundi-Prensa, 1997
BC La qualite gustative des fruits: méthodes practiques d'analyse / auteurs, Françoise Alavoine...[et al.] . Aix en Provence : CEMAGREF, 1988
BC Lalatta, Filippo. Fertilización de árboles frutales / Filippo Lalatta . Barcelona : CEAC, 1988
BC Martínez de Toda Fernández, Fernando. Claves de la viticultura de calidad : nuevas técnicas de estimación y control de la calidad de la uva en el viñedo / Fernando Martínez de Toda Fernández . Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 2008
The updated recommended bibliography can be consulted in: http://psfunizar7.unizar.es/br13/egAsignaturas.php?id=8107